1e themabijeenkomst 2023

Op 30 maart 2023 vond de eerste online themabijeenkomst van het jaar plaats, met als onderwerp:
Betrokkenheid in het ouderinitiatief. Hoe doe je dat? Hoe zorg je voor voldoende participatie? Wat
zijn tips en tops?
Een ouderinitiatief draait om het voeren van regie door ouders, direct betrokkenen en bewoners. In
de beginfase van een ouderinitiatief zijn ouders vaak enthousiast en actief betrokken. Wanneer het
initiatief al enige jaren loopt, zie je soms dat ouders minder actief betrokken zijn, ze hebben meer
tijd voor andere dingen, het bestuur houdt alles goed in de gaten en de zaken lopen eigenlijk wel.
Toch zijn er voortdurend veranderingen die vragen om het maken van keuzes. Ook functioneert een
ouderinitiatief vaak dankzij inzet van een beperkt aantal betrokkenen. Hoe daag je iedereen uit om
een actieve bijdrage te leveren? Hoe creëer je betrokkenheid in de verschillende fases van een
ouderinitiatief? Wat kunnen we leren van elkaar?

Eenmalig registreren voor het ledengedeelte

Ledenforum

Het forum is bedoeld voor de online uitwisseling tussen mensen die direct betrokken zijn bij een ouderinitiatief (in oprichting) die lid is van de Landelijke Vereniging voor Ouderinitiatieven (LVOI). Een veilige plek om vragen te kunnen stellen, antwoorden te krijgen en ervaringen te kunnen delen. Om dit vanuit de verenging goed te ondersteunen zijn er enkele voorwaarden verbonden aan dit forum. De belangrijkste voorwaarde vindt u hier onder.

  1. Wanneer u zich registreert gaat u automatisch akkoord met de voorwaarden. Als u niet akkoord bent, laat dit weten via het contactformulier en registreer u niet. De LVOI heeft het recht om de voorwaarden op ieder moment te wijzigen en we zullen ons best doen om u hiervan tijdig op de hoogte te brengen.
  2. Als u zich registreert verklaart u automatisch direct betrokken te zijn als ouder/ familie of bestuurslid van een ouderinitiatief (zoals in de statuten van de LVOI verwoord). De moderator zal hierop controleren en u en uw berichten verwijderen wanneer dit niet het geval blijkt te zijn.
  3. Mocht u een (gevoelig) onderwerp anoniem op het forum willen plaatsen, stuur het bericht dan aan secretaris@ouderinitiatieven.nl. Het bericht wordt dan vanuit de redactie geplaatst en als u zich abonneert op het onderwerp waar dit bericht is geplaatst, ontvangt u alle reacties per mail.
  • U mag niets uit het forum, zonder schriftelijke toestemming van de afzender delen met anderen buiten het forum.

Direct naar het ledenforum

Eenmalig registreren voor het ledengedeelte

Lees het volledige document met de voorwaarden

LVOI zoekt donateurs, waarom eigenlijk?

De LVOI is een vereniging van ouderinitiatieven, en heeft rechtspersonen (stichtingen en verenigingen) als leden. Intussen vertegenwoordigt de LVOI meer dan 120 ouderinitiatieven, opgericht door meer dan 2500 ouders waar al ruim 1300 (jong)volwassenen met een beperking een goed thuis hebben gevonden! Dat zijn indrukwekkende cijfers, en de LVOI groeit nog steeds!

Waarom het voor de LVOI noodzakelijk is om donateurs te hebben leest u hier.

Kamerdebat 23 juni

Donderdag 23 juni 2022 wordt er tussen 10 en 13 uur in de 2e kamer een debat gehouden over het pgb in deze kabinetsperiode en de brief van minister Conny Helder daarover aan de Tweede Kamer.

We hebben al samen met het Netwerk Ouderinitiatieven op deze brief gereageerd. Toch is het ook van belang dat er zo veel mogelijk mensen zich melden op de publieke tribune om duidelijk te maken dat het ons ernst is met keuze vrijheid en zorgfinanciering door middel van een PGB binnnen Ouderinitiatieven.

Kom ook naar het debat!

Net als onze netwekpartner Per Saldo vinden we het hoog tijd dat de budgethouders weer gezien en gehoord worden. Ook wij roepen je daarom op om ook aanwezig te zijn en hopen dat er massaal gehoor wordt gegeven aan onze oproep. 

Het is nodig je vooraf aan te melden als bezoeker. Dit doe je via bezoekers.tweedekamer.nl. Let op dat je de goede datum kiest. Op de dag zelf moet je een legitimatiebewijs bij je hebben.

Kun je niet aanwezig zijn op donderdag 23 juni 2022?
Wil je het debat wel volgen?

Op tweedekamer.nl vind je de agenda voor het debat.

Het debat is in de Suze Groenwegzaal van 10.00 uur tot 13.00 uur. Je kunt het online vanuit huis volgen. Op tweedekamer.nl vind je uitleg en een link naar de zaal. Je kunt kiezen voor video (kijken en luisteren) of audio (alleen luisteren).

Update Kamerbrief PGB

De brief van de Minister van 20 mei jl. over “het pgb tijdens deze kabinetsperiode” heeft tot onrust geleid omdat daar o.a. in staat dat ouderinitiatieven weliswaar hun meerwaarde hebben aangetoond maar dat  kritisch gekeken wordt of het pgb als leveringsvorm wel passend is. Daarmee werd de indruk gewekt dat het pgb voor deze woonvormen onder druk staat.

Vorige week is met het Ministerie van VWS afgesproken met het Netwerk ouder(woon)initiatieven,  bestaande uit Per Saldo, LVOI, Naar Keuze, De Grasboom, APPI uit Almere, de Latei, RPSW en Woondroomzorg, binnenkort een gesprek te voeren over de genoemde  brief van de Minister en over ons aanbod een bijdrage te leveren aan ontwikkeling van de maatregelen die de Minister wil nemen.

Onlangs was er een gesprek met vertegenwoordigers van VWS en o.a. een bestuurslid van de LVOI. Tijdens dat gesprek bleek dat men het pgb wil behouden voor mensen die bewust eigen regie willen houden. De bedenkingen met betrekking tot het inkopen van gebundelde zorg vanuit pgb’s gelden niet voor ouder(woon)initiatieven en zouden vooral gericht zijn op andere wooninitiatieven die feitelijk als zorg in natura werken omdat eigen regie door bewoners of hun vertegenwoordigers ontbreekt. De Minister zal naar verwachting tijdens het Kamerdebat (nog voor de zomer) verduidelijking aanbrengen in bovenstaande zin.

Kamerbrief over PGB

Op 20 mei heeft de Minister voor Langdurige zorg en Sport, Conny Helder een kamerbrief verzonden met daarin voorstellen om het PGB betaalbaar te houden. In de brief wordt gesproken over Wooninitiatieven en Ouderinitiatieven. De brief heeft reacties opgeroepen van ouders, zorgaanbieders en besturen van ouderinitiatieven (leden van de LVOI). De LVOI begrijpt de ongerustheid en gaat in gesprek met het Ministerie. Zonodig trekken wij samen op met onze collega organisaties in het Netwerk.

U kunt de brief hier downloaden