Kamerdebat 23 juni

Donderdag 23 juni 2022 wordt er tussen 10 en 13 uur in de 2e kamer een debat gehouden over het pgb in deze kabinetsperiode en de brief van minister Conny Helder daarover aan de Tweede Kamer.

We hebben al samen met het Netwerk Ouderinitiatieven op deze brief gereageerd. Toch is het ook van belang dat er zo veel mogelijk mensen zich melden op de publieke tribune om duidelijk te maken dat het ons ernst is met keuze vrijheid en zorgfinanciering door middel van een PGB binnnen Ouderinitiatieven.

Kom ook naar het debat!

Net als onze netwekpartner Per Saldo vinden we het hoog tijd dat de budgethouders weer gezien en gehoord worden. Ook wij roepen je daarom op om ook aanwezig te zijn en hopen dat er massaal gehoor wordt gegeven aan onze oproep. 

Het is nodig je vooraf aan te melden als bezoeker. Dit doe je via bezoekers.tweedekamer.nl. Let op dat je de goede datum kiest. Op de dag zelf moet je een legitimatiebewijs bij je hebben.

Kun je niet aanwezig zijn op donderdag 23 juni 2022?
Wil je het debat wel volgen?

Op tweedekamer.nl vind je de agenda voor het debat.

Het debat is in de Suze Groenwegzaal van 10.00 uur tot 13.00 uur. Je kunt het online vanuit huis volgen. Op tweedekamer.nl vind je uitleg en een link naar de zaal. Je kunt kiezen voor video (kijken en luisteren) of audio (alleen luisteren).

Update Kamerbrief PGB

De brief van de Minister van 20 mei jl. over “het pgb tijdens deze kabinetsperiode” heeft tot onrust geleid omdat daar o.a. in staat dat ouderinitiatieven weliswaar hun meerwaarde hebben aangetoond maar dat  kritisch gekeken wordt of het pgb als leveringsvorm wel passend is. Daarmee werd de indruk gewekt dat het pgb voor deze woonvormen onder druk staat.

Vorige week is met het Ministerie van VWS afgesproken met het Netwerk ouder(woon)initiatieven,  bestaande uit Per Saldo, LVOI, Naar Keuze, De Grasboom, APPI uit Almere, de Latei, RPSW en Woondroomzorg, binnenkort een gesprek te voeren over de genoemde  brief van de Minister en over ons aanbod een bijdrage te leveren aan ontwikkeling van de maatregelen die de Minister wil nemen.

Onlangs was er een gesprek met vertegenwoordigers van VWS en o.a. een bestuurslid van de LVOI. Tijdens dat gesprek bleek dat men het pgb wil behouden voor mensen die bewust eigen regie willen houden. De bedenkingen met betrekking tot het inkopen van gebundelde zorg vanuit pgb’s gelden niet voor ouder(woon)initiatieven en zouden vooral gericht zijn op andere wooninitiatieven die feitelijk als zorg in natura werken omdat eigen regie door bewoners of hun vertegenwoordigers ontbreekt. De Minister zal naar verwachting tijdens het Kamerdebat (nog voor de zomer) verduidelijking aanbrengen in bovenstaande zin.

Kamerbrief over PGB

Op 20 mei heeft de Minister voor Langdurige zorg en Sport, Conny Helder een kamerbrief verzonden met daarin voorstellen om het PGB betaalbaar te houden. In de brief wordt gesproken over Wooninitiatieven en Ouderinitiatieven. De brief heeft reacties opgeroepen van ouders, zorgaanbieders en besturen van ouderinitiatieven (leden van de LVOI). De LVOI begrijpt de ongerustheid en gaat in gesprek met het Ministerie. Zonodig trekken wij samen op met onze collega organisaties in het Netwerk.

U kunt de brief hier downloaden

Landelijke ouderinitiatievendag

Na het succes van het Symposium “Kwaliteit in Eigen Regie” 2019, organiseert WoondroomZorg samen met Woondroom Schiedam en de LVOI op zaterdag 14 mei 2022 een Ouderinitiatievendag.

Locatie: Evenementenhal Gorinchem.
De dag bestaat uit een plenair deel en diverse interessante workshops geleid door deskundige sprekers. De opening zal worden verricht door Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp, gevolgd door korte inleidingen door de organiserende instellingen. In de workshops is onder meer aandacht voor de Driehoekskunde (samenwerking bewoner, zorg en ouder(s)), financiën, de organisatie van een ouderinitiatief, complexe samenwerking en de toekomst van Ouderinitiatieven.

De dag start met inloop vanaf 9:30 uur en duurt tot 16:00 uur met aansluitend een borrel.
Uiteraard wordt een lunch verzorgd.

De toegang is gratis
Meld je snel aan want vol = vol
Datum: zaterdag 14 mei 2022, tijd 9:30 – 16:00 uur.

Aanmelden
Programma

Enquête Dagbesteding

Belangenorganisatie voor ouders/familie van mensen met een verstandelijke beperking “Naar Keuze” houdt op dit moment een enquête over dagbesteding Wlz en vervoerskosten ter voorbereiding van hun vergadering in april. Met name als er sprake is van een combinatie van pgb en ZIN (zorg in natura) voor dagbesteding lopen mensen vaak tegen problemen op. Graag bevelen wij u aan om deze enquete in te vullen zodat de knelpunten zoveel mogelijk zichtbaar worden en oplossingen kunnen worden gezocht.

Ga direct naar de vragenlijst

Boosteroprik voor zorgmedewerkers

Zoals voor alle zorgmedewerkers, is er ook voor medewerkers die zorg of begeleiding verlenen binnen een ouderinitiatief (OI) bij voorrang een boostervaccinatie beschikbaar. Deze vaccinaties worden gezet op een GGD-locatie, op afspraak.

Voor OI waarbij de zorg en begeleiding wordt verleend door medewerkers in dienst van een zorgaanbieder (zoals WoonDroomZorg, ASVZ, Amerpoort etc), zal deze zorgaanbieder in de meeste gevallen het voortouw nemen. Stem als OI wel af met je zorgaanbieder of dit goed loopt.

Voor OI die zelf werkgever zijn, met hetzij personeel in loondienst, hetzij werkend met ZZP’ers, geldt dat het OI zelf contact moet zoeken met het RIVM. Lees verder.

Boosterprik bewoners

DERDE (BOOSTER) VACCINATIE KOMT BESCHIKBAAR VOOR ALLE BEWONERS OUDERINITIATIEVEN

Eind vorige week is informatie beschikbaar gekomen en groen licht gegeven voor het starten van de boostervaccinatie van cliënten in instellingen. In tegenstelling tot de eerdere vaccinatiecampagne is nu van meet af aan duidelijk dat dit ook geldt voor ‘onze bewoners’: zie de gedefinieerde doelgroep in de bijgevoegde werkinstructie.

Het is natuurlijk aan de bewoners en hun naasten zelf om te beslissen of men gevaccineerd wil worden. Het zou wel onze suggestie zijn om daarover het ‘goede gesprek’ aan te gaan, juist ook met degenen die eerder wellicht hebben afgezien van vaccinatie. De delta-variant is immers zo veel besmettelijker dat het in een ieders belang lijkt dat de vaccinatiegraad zo hoog mogelijk wordt. Bij twijfel kan men wellicht ook (samen) de Vaccinatie Twijfel Telefoon bellen: hier geeft medisch geschoold personeel antwoord op concrete vragen rondom nut, noodzaak en bijwerkingen van Covid-vaccinaties. De vaccinatie Twijfeltelefoon is vanaf woensdag 24 november te bellen op woensdag en vrijdag van 08.30 tot 13.30 uur. Het nummer is 010-7041500.

Voor OI die gebruik maken van een zorgpartner, zoals WoonDroomZorg, Amerpoort, ASVZ etc. verdient het aanbeveling met die zorgpartner in overleg te treden, zodat je niet langs elkaar heen werkt. Voor die OI die het begeleidende personeel zelf in dienst hebben, geldt dat ze zelf in actie zullen moeten komen.

Bijgevoegd tref je de werkinstructie en uitnodigingsbrieven aan:

De aanmeldpagina van de GGD voor instellingen zonder medische dienst is in gebruik genomen. De documenten zijn ook te vinden op de website van het RIVM.

Het mede mogelijk maken van deze vaccinatieronde vraagt best het één en ander aan inspanning en organisatie van het OI, al dan niet samen met de zorgpartner. Mochten er problemen optreden, laat het ons weten, dan kunnen we op de goede plek aan de bel trekken.