Testbericht voor donateurs

You are unauthorized to view this page.

Heft in Eigen Hand

Op zaterdag 19 juni 2021 organiseerde de stichting Naar Keuze het digitale congres voor de afsluiting van het project “Heft in Eigen Hand“, waar acht ouderinitiatieven aan hebben meegedaan. Zes van de acht ouderinitiatieven zijn ook lid van de Landelijke Vereniging van Ouderinitiatieven (LVOI):

  • De Toekomst uit ‘s-Hertogenbosch.
  • De Busehoek uit Renkum
  • Het Tweede Huis uit Vlijmen
  • Paladijn uit Almere
  • Het Droo-huus uit Duiven
  • Olivier uit Moergestel

In dit project konden besturen van ouderinitiatieven professionele ondersteuning krijgen in een oriëntatie op hun eigen toekomst: op welke aspecten dient het ouderinitiatief zich aan te passen aan de realiteit anno nu? Iedere deelnemend ouderinitiatief bracht een eigen gekozen onderwerp in, wat op dat moment belangrijk was voor dat ouderinitiatief. Enkele onderwerpen waren:

  1. Het nauwkeurig doornemen van huidige statuten en deze zo nodig aanpassen;
  2. Een zoektocht naar versterken van het bestuur, bijv. door met een onafhankelijke/externe voorzitter.
  3. Zowel de bewoners als de ouders worden ouder: welke aanpassingen vergt dat?

Het project is door Naar Keuze uitgevoerd in opdracht/ met subsidie van ZonMw, de Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie. ZonMw financiert gezondheidsonderzoek én stimuleert het gebruik van de ontwikkelde kennis, om daarmee de zorg en gezondheid te verbeteren.

Over dit project is een aparte website gemaakt: https://ouderinitiatieven-toekomst.nl/  waar alle informatie over “Heft in eigen hand” te lezen is, met tips voor ouderinitiatieven etc.
Er zal ook nog additioneel materiaal, zoals videoclips van de deelnemende ouderinitiatieven worden toegevoegd.

Update coronavaccinatie Wlz-ggz

Bericht van het Ministerie van VWS en RIVM

LET OP ! Deze ronde is niet bestemd voor kleinschalige woonvormen waar (ook) mensen met een Wlz-indicatie op basis van een verstandelijke, lichamelijke of zintuigelijke beperking wonen: die woonvormen zijn eerder al gevaccineerd door de huisartsenposten. Medebewoners met een Wlz-ggz indicatie in deze initiatieven zijn ook al eerder gevaccineerd. Voor die gevallen waarin deze woonvormen geheel of gedeeltelijk zijn overgeslagen, is er reeds een ‘veegronde’ door het RIVM aangekondigd. Woonvormen waar uitsluitend bewoners met een Wmo-indicatie wonen, komen helaas niet voor deze vaccinatieronde in aanmerking.

Kleinschalige woonvormen waar mensen met een Wlz-ggz indicatie wonen, kunnen binnenkort hun bewoners laten vaccineren tegen corona. Vanaf week 19 (startend op 10 mei), komt een arts naar de woonvorm toe om de bewoners te vaccineren. Deze bewoners krijgen het vaccin van Moderna.

Het betreft woonvormen waarvan de bewoners nog niet in aanmerking zijn gekomen voor vaccinatie. De woonvorm komt in aanmerking als tenminste één bewoner zorg krijgt op basis van een Wlz-ggz indicatie: op basis van een Volledig Pakket Thuis (VPT) of gefinancierd uit een Persoonsgebonden Budget (PGB) met woontoeslag. Als dat het geval is, kunnen alle bewoners van 18 jaar of ouder gevaccineerd worden: dus ook de andere bewoners van de woonvorm die bijv. een Wmo-indicatie hebben. Dit geldt alleen voor bewoners, niet voor externe cliënten die gebruik maken van de dagbesteding.

De coördinator of het bestuur van een dergelijke woonvorm kan zich melden bij een contactpunt, één van de vijf hieronder vermelde organisaties. Cliënten kunnen dit niet individueel doen.

Wij verzoeken u vriendelijk om zich zo snel mogelijk, maar uiterlijk maandag 3 mei te melden bij de LVOI. U kunt zich daar ook melden als u geen lid van de LVOI bent. Gebruik hiervoor het contactformulier op deze website of stuur een mail aan Info@ouderinitiatieven.nl.

Vermeld in uw mail de volgende gegevens van het wooninitiatief:

  • Naam van het wooninitiatief:
  • Adres van de woonlocatie:
  • Het aantal bewoners met een ggz-wlz indicatie (dat hoeft niet het aantal bewoners te zijn dat zich wil laten vaccineren)
  • Het aantal medebewoners (dat hoeft niet het aantal medebewoners te zijn dat zich wil laten vaccineren)
  • Contactpersoon, mail en telefoonnummer:

Aanbod voor vaccinatie in zicht voor “vergeten” groep van GGZ/WLZers in kleinschalige woonvormen

Wmo-indicatie die in dezelfde woonvoorziening wonen als een bewoner met een GGZ/Wlz indicatie, kunnen ook aan deze vaccinatieronde deelnemen.

Op woensdag 7 april was er een video meeting , georganiseerd door VWS en RIVM, met een groot aantal koepelorganisaties op het gebied van kleinschalige woonvormen in de GGZ. Bij dit overleg was ook de LVOI uitgenodigd. Deze meeting was weer een vervolg op eerdere signalen aan VWS, dat niet alle bewoners van kleinschalige woonvormen met een Wlz indicatie daadwerkelijk waren benaderd met een aanbod tot vaccinatie.

Tijdens dit overleg ontvouwde VWS het plan om een aparte campagne op te tuigen voor de ‘vergeten’ groep van GGZ-Wlz’ers, voor zover deze niet het geluk hadden gehad al eerder gevaccineerd te zijn, hetzij omdat ze samen geprikt waren met andere Wlz’ers met wie ze samen woonden, hetzij omdat de lokale huisarts of HAP hen toch had gevaccineerd. VWS wilde overleggen over welke aanpak het beste zou kunnen werken : welk vaccin, door wie laten vaccineren, en op welke locatie. Het was een constructief overleg, waarbij duidelijk werd dat VWS echt wilde luisteren naar de input uit ‘het veld’.

Gisteren, 13 april, werden de deelnemers aan de eerdere meeting weer benaderd voor VWS, nu met een concreet voorstel over de te volgen aanpak, en met de vraag of deze koepels een rol zouden willen spelen in de uitrol van deze campagne en de communicatie daaromheen naar hun respectievelijke achterbannen, omdat VWS, noch iemand anders, beschikt over een sluitende database van deze woonvormen en de betreffende bewoners.  Een pleidooi om hiervoor de bestanden van de SVB te gebruiken, waarin immers alle GGZ/Wlz budgethouders reeds zijn opgenomen, liep vast op de privacy, aldus VWS. Tegelijkertijd verscheen de brief aan de Kamer van Hugo de Jonge, waarin onder meer ook dit plan werd aangekondigd.

Het voorstel was oorspronkelijk:

  • Vaccineren met Janssen (voordeel : slechts een enkele prik)
  • Vaccineren op locatie kleinschalige woonvoorziening
  • Vaccineren door commerciële aanbieder thuisvaccinatie.nl
  • Elke woonvoorziening waar één of meer GGZ-Wlz’ers wonen, kan zich aanmelden: ook de daar wonende Wmo’ers kunnen dan een vaccinatie krijgen

Inmiddels is gebleken dat Janssen al weer is afgevallen, en dat het dus om vaccinatie met Pfizer of Moderna zal gaan. Er is nog geen keiharde datum genoemd, maar er wordt consistent over max. enkele weken gesproken. Een aantal organisaties, waaronder de LVOI, heeft zich bereid verklaard een rol te spelen in de uitrol en de communicatie rond deze specifieke campagne. De details daarvan worden binnenkort bekend gemaakt.

Voor alle duidelijkheid : bovenstaande campagne geldt dus voor de bewoners van kleinschalige wooninitiatieven met minimaal één GGZ/Wlz’r. Voor andere kleinschalige woonvormen met bijv. uitsluitend bewoners met een Wmo-PGB is nog geen sluitende oplossing in zicht: vanzelfsprekend blijven we daar wel op aandringen bij VWS: Covid trekt zich weinig aan van het onderscheid tussen Wlz en Wmo.

Update strategie en uitvoeringspraktijk vaccinaties bewoners kleinschalige woonvormen

Bewoners met GGZ/Wlz en Wmo indicaties veelal overgeslagen
Het wachten is op het door VWS toegezegde ‘nieuwe beleid’(auteur Rudo Jockin).

Afgelopen weken is de LVOI druk bezig geweest met dit onderwerp. Na de antwoorden van Minister Hugo de Jonge op Kamervragen van Vera Bergkamp (D66) leek het erop dat alle bewoners van kleinschalige wooninitiatieven voorrang bij vaccinatie zouden krijgen. De lokale huisartsenposten (HAP’s) zouden met mobiele prikteams op de locaties komen en daar iedereen die dat wilde vaccineren. Vervolgens bleek dat dat toch net iets anders lag. Voor woonvormen waar uitsluitend of overwegend bewoners met een VG/Wlz indicatie woonden, liep het bijna altijd goed en konden de mouwen worden opgestroopt voor een prik. Echter, met name initiatieven waar uitsluitend bewoners met een GGZ-indicatie woonden, kregen veelal geen poot aan de grond bij de huisarts of HAP.

Oorzaak hiervan blijkt een hele banale: het lijkt erop dat men bij VWS was vergeten, dat vanaf 1-1-’21 er ook grote groepen bewoners met een GGZ/Wlz in kleinschalige woonvormen woonden, naast de groep bewoners met een Wmo indicatie. En dus werd in de instructies van VWS/RIVM aan de huisartsen en HAP’s  een aantal groepen wel genoemd: VG, lichamelijke en zintuigelijke beperking, en de intramurale GGZ-populatie: maar de nieuwe GGZ/Wlz populatie stond niet in de lijst van te vaccineren groepen, en dus werden deze door de meest huisartsen en HAP’s ook niet meegenomen. Als je initiatief uitsluitend bestond uit bewoners met een GGZ-indicatie, kreeg je bij de huisarts/HAP in het merendeel van de gevallen nul op het rekest: in sommige gevallen lukte het wel, door lang aandringen van de zorgverlener, en/of door ouders/bestuur van het ouderinitiatief.

Dit beeld werd bevestigd door de enquête onder onze leden, die deze week heeft plaatsgevonden, waarbij meer dan 80% van de leden binnen een paar dagen heeft gereageerd: een fantastisch blijk van betrokkenheid bij onze vereniging ! Er zijn onder onze leden en bij andere ons bekende ouderinitiatieven meer dan vijftien initiatieven, waarvan de bewoners dus buiten de boot gevallen zijn. De contactgegevens van deze initiatieven worden doorgegeven aan VWS, die ons om die gegevens had gevraagd. Ook wordt er vanzelfsprekend samengewerkt met andere organisaties in het eerder genoemde Netwerk Ouder/Wooninitiatieven, om dit probleem zichtbaar te maken en naar oplossingen te streven.

Het bestuur van de LVOI is in gesprek geraakt met een delegatie van hoge ambtenaren op het ministerie van VWS en heeft bovenstaand probleem al weken geleden aangekaart: het was daar in eerste instantie nog niet bekend. Nu wordt er hard aan nieuw beleid gewerkt , waarmee deze ‘vergeten groep’ alsnog met voorrang gevaccineerd kan worden. Zodra we daar meer over weten, zullen we u op de hoogte brengen. Maar het kan ook zijn dat u als ’overgeslagen ouderinitiatief’ zelf benaderd gaat worden door huisarts of HAP: in dat geval zouden we een berichtje naar de LVOI zeer waarderen, zodat we weten dat het loopt. Vragen of opmerkingen : we horen graag van u.

Met vriendelijke groet,
Rudo Jockin, secretaris Landelijke Vereniging van Ouderinitiatieven

 

Vaccinatiestrategie en -uitvoeringspraktijk

EEN UPDATE MET SPECIALE AANDACHT VOOR DE RECENT IN DE WLZ INGESTROOMDE GROEP BEWONERS VAN OUDERINITIATIEVEN MET EEN GGZ-INDICATIE: WIJ HOREN OOK GRAAG VAN ONZE LEDEN HOE HET IN DE PRAKTIJK VERLOOPT’ (auteur Rudo Jockin)

Gisteren heeft een delegatie van de LVOI een tweede gesprek gevoerd met beleidsambtenaren van VWS. Het was een positief gesprek , met de volgende resultaten/uitkomsten:

  • Ondanks de uitspraken van de Minister van VWS, in antwoord op de Kamervragen van Vera Bergkamp (D66) dat
  • Er voorrang zou komen bij de Covid-vaccinatie voor
    • De bewoners van alle kleinschalige woonvormen: vaccinatie via de huisartsen, via mobiele prikteams vanuit de HuisArtsenPosten (HAP’s)
    • de bewoners in de intramurale GGZ: vaccinatie door de instellingsarts
    • (NB: Het voorrangsbeleid is voorlopig alleen ontwikkeld voor mensen met een Wlz-indicatie : voor mensen met een Wmo-indicatie is er tot op heden geen voorrangsbeleid ontwikkeld)

is er een groep uit de boot gevallen, namelijk de groep mensen die

  • Recent, vanaf 1/1/’21, in de Wlz is ingestroomd
  • Met een GGZ-indicatie
  • Wonend met een PGB in een kleinschalige woonvoorziening, dus zonder instellingsarts
  • Niet samenwonend met andere Wlz-bewoners met een VG, V&V, lichamelijke of zintuiglijke beperking: in dat geval zijn deze bewoners namelijk ‘meegenomen’ door de mobiele teams van de HAP’s
  • Incidenteel is het een enkel OI, met uitsluitend Wlz/GGZ- bewoners, wel gelukt om via de eigen huisarts in beeld te komen bij de lokale HAP, en zijn die bewoners gevaccineerd, maar dit lijken vooralsnog uitzonderingen
  • Of deze groep nu bewust of per ongeluk is overgeslagen, wordt niet helemaal duidelijk, maar
  • Deze GGZ-groep heeft pas sinds 1/1/’21 toegang tot de Wlz
  • Daarom heeft de minister/VWS deze groep over  het hoofd gezien bij het toekennen van voorrang aan bewoners van kleinschalige woonvormen
  • Dit beleid staat nu en wordt niet aangepast
  • De prikcampagnes van de HAP’s zijn al grotendeels afgerond
  • Er zijn nu ook nog niet voldoende vaccins
  • Of het zinvol is het eerder gecommuniceerde nummer van het RIVM te bellen om als bestuur/ouders van een OI voor deze groep alsnog vaccinatie te vragen, is niet duidelijk:
    • wij hebben op 8/3 het RIVM gebeld, maar dit probleem was daar niet bekend :
    • we zouden worden teruggebeld , hebben daarom op 11/3  weer gebeld, maar er is nog geen uitsluitsel
  • Er is ook een ratio waarom deze groep voorrang zou moeten krijgen :
  • Deze bewoners brengen veel tijd samen door in gemeenschappelijke ruimten, waar men langduriger dicht op elkaar kookt, eet, TV kijkt en spelletjes doet
  • Elk van de bewoners heeft ook nog zijn dagelijkse activiteiten, gedeeltelijk of geheel buitenshuis
  • Vanwege de aard van de stoornis is het schrappen van deze activiteiten veelal geen verantwoorde optie
  • Er lopen ook begeleiders in en uit, die elk ook weer dagelijks elders verblijven
  • Er is dus geen sprake van een veilige ’bubbel’ maar integendeel van een behoorlijk hogere kans op besmetting
  • Uiteindelijk bepaalt natuurlijk elke bewoner zelf, al dan niet in overleg met zijn ouders/wettelijke vertegenwoordiger/mentor of hij/zij zich wel/niet wil laten vaccineren
  • Deze vergeten groep is nu wel in beeld, en daar wordt nu nieuw voorrangsbeleid voor ontwikkeld
  • VWS is pas net begonnen met het ontwikkelen van beleid voor deze specifieke groep
  • Deze groep zal door de eigen huisarts worden geprikt
  • Op de locatie van de huisarts, dus de bewoner zal daar naar toe moeten komen
  • Wanneer dit zal plaatsvinden ? Tweede kwartaal: specifieker kon men nog niet zijn
  • Er komt ook nog een ‘veegronde’
    • Voor personen die in de eerste ronde voor bewoners van kleinschalige initiatieven om welke reden dan ook niet zijn geprikt
    • De Wlz/GGZ’ers (hierboven beschreven) worden niet in deze ‘veegronde’ meegenomen
    • Planning van deze ‘veegronde’ is ook nog niet bekend

Onduidelijkheid vaccinatie ouderinitiatieven

ONDUIDELIJKHEID VACCINATIE KLEINSCHALIGE WOONINITIATIEVEN,
WAARONDER OUDERINITIATIEVEN

Er is onduidelijkheid over de vaccinatie van de bewoners bij ouderinitiatieven: ouderinitiatieven vallen onder de kleinschalige woonvormen, waarvoor eerder voorrang was verleend in de vaccinatiestrategie, maar in de uitvoering, door de huisartsen, is nu toch verwarring en onduidelijkheid. Er is overleg geweest met VWS, maar er is nog geen helderheid. Hieronder de nadere uitleg van de problematiek. Wij krijgen ook berichten van onze leden dat het inderdaad niet loopt, zoals het was voorgespiegeld.
Lees verder….

 

Vaccinatie bewoners ouderinitiatieven

Op maandag 1 februari 2021 publiceerde de NOS een artikel over het feit dat voorlopig niet voorzien is in de vaccinatie voor 50.000 ‘thuiswonende’ verpleeghuisbewoners. Zie deze link.

In het kader van kennismaking met het nieuwe bestuur van de LVOI was er vorige week een Zoom-gesprek met een delegatie van ons bestuur en Vera Bergkamp: zij had immers op ons oprichtingsevent gesproken, en onze nieuwe voorzitter Ruud Nonhebel wilde graag met haar kennismaken. Tijdens dat gesprek is er over van alles gesproken, waaronder de onduidelijkheden en zorgen m.b.t. vaccinatie van personeel en bewoners van ouderinitiatieven. Vera Bergkamp heeft vervolgens besloten om afgelopen maandag kamervragen te stellen en daarbij te verwijzen naar de LVOI: zij heeft demissionair minister De Jonge daarbij gevraagd contact op te nemen met de LVOI. De vragen van Vera Bergkamp kunt u lezen via deze link.

Webinar Vaccinatie

Zorgmedewerkers, ouders, verwanten en mensen met een beperking hebben nog veel vragen over de coronavaccinatie. Daarom organiseerde de VGN op dinsdag 19 januari twee webinars, in samenwerking met KansPlus en de LFB. Er was een webinar voor mensen met een beperking, ouders en verwanten (om 10:30 uur) en een voor mensen die in de gehandicaptenzorg werken (om 13:30 uur).

U kunt deze webinars vanaf donderdag 21 januari terugkijken.
Klik hier voor de link naar het bericht van de VGN

Het laatste nieuws over Coronavaccinatie vindt u hier.