Bewoners met GGZ/Wlz en Wmo indicaties veelal overgeslagen
Het wachten is op het door VWS toegezegde ‘nieuwe beleid’(auteur Rudo Jockin).
Afgelopen weken is de LVOI druk bezig geweest met dit onderwerp. Na de antwoorden van Minister Hugo de Jonge op Kamervragen van Vera Bergkamp (D66) leek het erop dat alle bewoners van kleinschalige wooninitiatieven voorrang bij vaccinatie zouden krijgen. De lokale huisartsenposten (HAP’s) zouden met mobiele prikteams op de locaties komen en daar iedereen die dat wilde vaccineren. Vervolgens bleek dat dat toch net iets anders lag. Voor woonvormen waar uitsluitend of overwegend bewoners met een VG/Wlz indicatie woonden, liep het bijna altijd goed en konden de mouwen worden opgestroopt voor een prik. Echter, met name initiatieven waar uitsluitend bewoners met een GGZ-indicatie woonden, kregen veelal geen poot aan de grond bij de huisarts of HAP.
Oorzaak hiervan blijkt een hele banale: het lijkt erop dat men bij VWS was vergeten, dat vanaf 1-1-’21 er ook grote groepen bewoners met een GGZ/Wlz in kleinschalige woonvormen woonden, naast de groep bewoners met een Wmo indicatie. En dus werd in de instructies van VWS/RIVM aan de huisartsen en HAP’s een aantal groepen wel genoemd: VG, lichamelijke en zintuigelijke beperking, en de intramurale GGZ-populatie: maar de nieuwe GGZ/Wlz populatie stond niet in de lijst van te vaccineren groepen, en dus werden deze door de meest huisartsen en HAP’s ook niet meegenomen. Als je initiatief uitsluitend bestond uit bewoners met een GGZ-indicatie, kreeg je bij de huisarts/HAP in het merendeel van de gevallen nul op het rekest: in sommige gevallen lukte het wel, door lang aandringen van de zorgverlener, en/of door ouders/bestuur van het ouderinitiatief.
Dit beeld werd bevestigd door de enquête onder onze leden, die deze week heeft plaatsgevonden, waarbij meer dan 80% van de leden binnen een paar dagen heeft gereageerd: een fantastisch blijk van betrokkenheid bij onze vereniging ! Er zijn onder onze leden en bij andere ons bekende ouderinitiatieven meer dan vijftien initiatieven, waarvan de bewoners dus buiten de boot gevallen zijn. De contactgegevens van deze initiatieven worden doorgegeven aan VWS, die ons om die gegevens had gevraagd. Ook wordt er vanzelfsprekend samengewerkt met andere organisaties in het eerder genoemde Netwerk Ouder/Wooninitiatieven, om dit probleem zichtbaar te maken en naar oplossingen te streven.
Het bestuur van de LVOI is in gesprek geraakt met een delegatie van hoge ambtenaren op het ministerie van VWS en heeft bovenstaand probleem al weken geleden aangekaart: het was daar in eerste instantie nog niet bekend. Nu wordt er hard aan nieuw beleid gewerkt , waarmee deze ‘vergeten groep’ alsnog met voorrang gevaccineerd kan worden. Zodra we daar meer over weten, zullen we u op de hoogte brengen. Maar het kan ook zijn dat u als ’overgeslagen ouderinitiatief’ zelf benaderd gaat worden door huisarts of HAP: in dat geval zouden we een berichtje naar de LVOI zeer waarderen, zodat we weten dat het loopt. Vragen of opmerkingen : we horen graag van u.
Met vriendelijke groet,
Rudo Jockin, secretaris Landelijke Vereniging van Ouderinitiatieven