Update Kamerbrief PGB

De brief van de Minister van 20 mei jl. over “het pgb tijdens deze kabinetsperiode” heeft tot onrust geleid omdat daar o.a. in staat dat ouderinitiatieven weliswaar hun meerwaarde hebben aangetoond maar dat  kritisch gekeken wordt of het pgb als leveringsvorm wel passend is. Daarmee werd de indruk gewekt dat het pgb voor deze woonvormen onder druk staat.

Vorige week is met het Ministerie van VWS afgesproken met het Netwerk ouder(woon)initiatieven,  bestaande uit Per Saldo, LVOI, Naar Keuze, De Grasboom, APPI uit Almere, de Latei, RPSW en Woondroomzorg, binnenkort een gesprek te voeren over de genoemde  brief van de Minister en over ons aanbod een bijdrage te leveren aan ontwikkeling van de maatregelen die de Minister wil nemen.

Onlangs was er een gesprek met vertegenwoordigers van VWS en o.a. een bestuurslid van de LVOI. Tijdens dat gesprek bleek dat men het pgb wil behouden voor mensen die bewust eigen regie willen houden. De bedenkingen met betrekking tot het inkopen van gebundelde zorg vanuit pgb’s gelden niet voor ouder(woon)initiatieven en zouden vooral gericht zijn op andere wooninitiatieven die feitelijk als zorg in natura werken omdat eigen regie door bewoners of hun vertegenwoordigers ontbreekt. De Minister zal naar verwachting tijdens het Kamerdebat (nog voor de zomer) verduidelijking aanbrengen in bovenstaande zin.

Kamerbrief over PGB

Op 20 mei heeft de Minister voor Langdurige zorg en Sport, Conny Helder een kamerbrief verzonden met daarin voorstellen om het PGB betaalbaar te houden. In de brief wordt gesproken over Wooninitiatieven en Ouderinitiatieven. De brief heeft reacties opgeroepen van ouders, zorgaanbieders en besturen van ouderinitiatieven (leden van de LVOI). De LVOI begrijpt de ongerustheid en gaat in gesprek met het Ministerie. Zonodig trekken wij samen op met onze collega organisaties in het Netwerk.

U kunt de brief hier downloaden

Landelijke ouderinitiatievendag

Na het succes van het Symposium “Kwaliteit in Eigen Regie” 2019, organiseert WoondroomZorg samen met Woondroom Schiedam en de LVOI op zaterdag 14 mei 2022 een Ouderinitiatievendag.

Locatie: Evenementenhal Gorinchem.
De dag bestaat uit een plenair deel en diverse interessante workshops geleid door deskundige sprekers. De opening zal worden verricht door Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp, gevolgd door korte inleidingen door de organiserende instellingen. In de workshops is onder meer aandacht voor de Driehoekskunde (samenwerking bewoner, zorg en ouder(s)), financiën, de organisatie van een ouderinitiatief, complexe samenwerking en de toekomst van Ouderinitiatieven.

De dag start met inloop vanaf 9:30 uur en duurt tot 16:00 uur met aansluitend een borrel.
Uiteraard wordt een lunch verzorgd.

De toegang is gratis
Meld je snel aan want vol = vol
Datum: zaterdag 14 mei 2022, tijd 9:30 – 16:00 uur.

Aanmelden
Programma

Update Boostervaccinatie zorgmedewerkers

UPDATE BOOSTERVACCINATIES VOOR ZORGMEDEWERKERS: KAN NU VANAF DRIE MAANDEN NA TWEEDE VACCINATIE

Interval
Dinsdagavond 14 december werd in de persconferentie bekend gemaakt dat de boostercampagne wordt versneld. Ook is de periode die moet liggen tussen de tweede vaccinatie en de boostervaccinatie teruggebracht van zes naar drie maanden. Dat heeft ook gevolgen voor het uitnodigingstraject voor zorgmedewerkers. Hier vinden jullie de aangepaste werkinstructie. Deze is op slechts enkele punten aangepast:

  • De European Medicines Agency (EMA) en de European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) hebben gezamenlijk bepaald dat het interval tussen de tweede vaccinatie en de boostervaccinatie kan worden teruggebracht naar 3 maanden. In Nederland is dit nu van belang in verband met de opkomst van de Omikronvariant.
  • De zorgmedewerker wordt vanaf half december via sms-/e-mail uitgenodigd om een afspraak te maken bij de GGD. De tijd tussen het aanmelden in de wachtrij en de oproep is maximaal 2 weken. Iedere zorgmedewerker wordt eerder opgeroepen dan dat zij via reguliere oproepen op geboortejaar aan de beurt zijn.
  • Het proces is voor de rest ongewijzigd: zie het vorige bericht voor alle details

Zie voor het nieuwsbericht: https://www.rivm.nl/nieuws/vanaf-nu-3-maanden-tussen-laatste-vaccinatie-en-booster

Uitnodigen zorgmedewerkers
Zorgmedewerkers blijven met voorrang vanuit de wachtlijst opgeroepen worden om een afspraak te maken voor de boostervaccinatie. Er wordt daarbij ook gekeken naar beschikbare tijdsloten voor het inplannen van afspraken met zorgmedewerkers. Iedere zorgmedewerker wordt eerder opgeroepen dan dat zij via reguliere oproepen op geboortejaar aan de beurt zouden zijn. De tijd tussen het aanmelden in de wachtrij en de oproep is maximaal 2 weken.

Uitnodigingsbrief
De standaard uitnodigingsbrief is aanpast in verband met de wijziging in de periode tussen de laatste vaccinatie en de booster.

  • Zorgorganisaties die unieke codes ontvangen vanaf heden graag de aangepaste versie van de uitnodigingsbrief gebruiken.
  • De eerder aan zorgorganisaties toegestuurde en gebruikte uitnodigingsbrief kan gebruikt blijven worden.
  • Bijgaand, uitsluitend ter informatie, de standaard uitnodigingsbrief waarin deze aanpassing is doorgevoerd. Zorgorganisaties krijgen in de e-mail met de unieke codes de uitnodigingsbrief toegestuurd.

Update toeleidingstraject
Inmiddels hebben ruim 3.000 zorgorganisaties zich aangemeld. Het grootste gedeelte van hen heeft verzoek ontvangen om het benodigd aantal codes door te geven én via een of meerder e-mails deze ontvangen. Tot op heden hebben ruim 30.000 zorgmedewerkers zich aangemeld.

Meer informatie

Tot slot nog enkele Q&A’s:

 Q: Ik heb meer dan een week geleden mijn organisatie aangemeld: wanneer kan ik de mail met codes verwachten?
A: Binnen 5 werkdagen zou je een e-mailbericht moeten ontvangen. Vanwege de vele aanmeldingen kan de doorlooptijd iets langer zijn.
Q: Als werkgever heb ik geen mail ontvangen met unieke codes
A: Wij adviseren je om de spambox en eventueel ook andere mailboxen die je hebt te controleren. Mocht je uiteindelijk nog steeds geen codes hebben ontvangen, neem dan contact op met support@wachtrijbooster.nl. Zij kunnen je helpen om eventuele problemen op te lossen.
Q: De link naar de uitnodigingsbrief kan niet worden geopend
A: Je kunt een e-mailbericht sturen naar support@wachtrijbooster.nl: het document wordt vervolgens naar je gemaild.
Q: Mijn unieke codes zijn op doordat ik extra codes heb verstrekt aan medewerkers. Hoe kan ik nieuwe codes aanvragen?
A: Via het aanmeldportaal kunnen er nieuwe codes worden aangevraagd. Het is belangrijk dat je daarvoor de link gebruikt die per e-mail aan je is toegestuurd.
Q: Medewerkers krijgen de melding dat de unieke code is verlopen, wat moeten zij doen?
A: Bij de controle op de unieke code kan er iets mis gaan. Het advies is om na 1 minuut nogmaals proberen aan te melden met de unieke code. Lukt het dan nog niet, neem dan contact op met support@boosterwachtrij.nl, zij helpen je snel verder.

Update Boostervacciantie bewoners OI

UPDATE BOOSTERVACCINATIE VOOR BEWONERS KLEINSCHALIGE ZORGINSTELLINGEN ZONDER EIGEN MEDISCHE DIENST: BOOSTERVACCINATIE NU AL MOGELIJK VANAF DRIE MAANDEN NA DE TWEEDE VACCINATIE

Zoals u op de persconferentie van dinsdag 14 december heeft kunnen horen wordt de boostervaccinatie-campagne versneld. De belangrijkste wijziging is dat de ‘wachttijd’ tussen de tweede vaccinatie en de ‘booster’vaccinatie is verkort van zes naar drie maanden.
De booster wordt minimaal 3 maanden na afronding van de volledige basisvaccinatie gegeven of 3 maanden na een bevestigde COVID-besmetting, indien deze plaatsvond na de volledige basisvaccinatie.

Dit kan dus van belang zijn voor uw bewoners. Voor het overige is er niets veranderd en geldt de eerder gecommuniceerde werkwijze. Mocht u tegen problemen aanlopen: laat het weten aan de LVOI via info@ouderinitiatieven.nl : wij verzamelen deze signalen en kunnen deze neerleggen op de juiste plek.

Boosteroprik voor zorgmedewerkers

Zoals voor alle zorgmedewerkers, is er ook voor medewerkers die zorg of begeleiding verlenen binnen een ouderinitiatief (OI) bij voorrang een boostervaccinatie beschikbaar. Deze vaccinaties worden gezet op een GGD-locatie, op afspraak.

Voor OI waarbij de zorg en begeleiding wordt verleend door medewerkers in dienst van een zorgaanbieder (zoals WoonDroomZorg, ASVZ, Amerpoort etc), zal deze zorgaanbieder in de meeste gevallen het voortouw nemen. Stem als OI wel af met je zorgaanbieder of dit goed loopt.

Voor OI die zelf werkgever zijn, met hetzij personeel in loondienst, hetzij werkend met ZZP’ers, geldt dat het OI zelf contact moet zoeken met het RIVM. Lees verder.

Tarieven pgb in WLZ geïndexeerd

Tarieven pgb in de Wet Langdurige Zorg per 1/1/2022 geïndexeerd met 2,56%

Zoals u dagelijks merkt, is er de laatste tijd weer sprake van inflatie: alles wordt duurder, maar in je portemonnee komt er weinig bij. Het leek er lange tijd op dat ook in de zorg de kosten alleen maar stijgen, zonder dat de budgetten (voldoende) worden verhoogd. Zo zijn in recent afgesloten CAO’s de lonen aanzienlijk verhoogd: op zich staan we daar sympathiek tegenover, maar het betekent wel een lastenverzwaring voor ouderinitiatieven.

Dankzij een motie van SP en ChristenUnie (grappige combinatie..) is er nog eens gekeken naar de geplande verhogingen van de zorgbudgetten. De uitkomst is nu dat de budgetten onder de Wlz met 2,56% worden verhoogd/geïndexeerd per 1/1/’21.

In de link onder dit bericht uit de staatscourant staat de tabel met alle nieuwe bedragen voor PGB’s onder de Wlz. Als het goed is ontvangen alle budgethouders binnenkort een nieuwe beschikking voor 2022 waarin het aangepast budget staat vermeld. Ook zal dat aangepaste budget voor 2022 beschikbaar worden gesteld bij de SVB, in de ‘mijn PGB’-omgeving van de budgethouder. Het verdient natuurlijk aanbeveling om te controleren of de aanpassing correct is doorgevoerd in het individuele geval.
Ook de maximum-tarieven voor zorgverlening onder de Wlz zijn aangepast. Deze tarieven zijn bijvoorbeeld relevant voor die ouderinitiatieven die zelf als zorgverlener optreden en dus hun bewoners voor de geleverde zorg factureren. De nieuwe maximumtarieven zijn:

·       Uurtarief voor formele zorg: €68,30
·       Uurtarief voor informele zorg: € 21,68
·       Tarief voor dagbesteding per dagdeel: €62,88

Ook de Wooninitiatieventoeslag onder de Wlz wordt geïndexeerd en bedraagt per 1-1-2022 € 4.724.
Voor de Wmo geldt een dergelijke landelijke aanpassing uiteraard niet: elke gemeente bepaalt zijn eigen beleid. Maar je kan in je gesprek met je gemeente natuurlijk wel argumenten voor een substantiële indexering ontlenen aan deze aanpassing van de Wlz-bedragen.

Hoewel dit een verhoging is van het eerder door VWS gemelde percentage is dit naar onze verwachting in 2022 toch niet voldoende om de CAO loonstijging volledig te compenseren. Mocht dit inderdaad zo zijn, dan zal de LVOI zich in 2022 sterk maken om dat aan de orde te stellen bij het Ministerie en de Tweede Kamer. Uw eventuele signalen hierover alsmede signalen over de opstelling van gemeenten in de indexering van de tarieven ontvangt het bestuur uiteraard gaarne.

Het is dus aan te raden om de bestaande zorgovereenkomsten met de bewoners van je ouderinitiatief per 1-1-2022 aan te passen in lijn met deze verhoging van het PGB. Je kan dit doen met het ‘wijzigingsformulier zorgovereenkomst’, van de site van de SVB. Je moet dan wel weer het rondje handtekeningen ophalen. En houdt dus de maximale uurtarieven (zie boven) in de gaten.

Link naar publicatie Overheid.nl

Heft in Eigen Hand

Op zaterdag 19 juni 2021 organiseerde de stichting Naar Keuze het digitale congres voor de afsluiting van het project “Heft in Eigen Hand“, waar acht ouderinitiatieven aan hebben meegedaan. Zes van de acht ouderinitiatieven zijn ook lid van de Landelijke Vereniging van Ouderinitiatieven (LVOI):

  • De Toekomst uit ‘s-Hertogenbosch.
  • De Busehoek uit Renkum
  • Het Tweede Huis uit Vlijmen
  • Paladijn uit Almere
  • Het Droo-huus uit Duiven
  • Olivier uit Moergestel

In dit project konden besturen van ouderinitiatieven professionele ondersteuning krijgen in een oriëntatie op hun eigen toekomst: op welke aspecten dient het ouderinitiatief zich aan te passen aan de realiteit anno nu? Iedere deelnemend ouderinitiatief bracht een eigen gekozen onderwerp in, wat op dat moment belangrijk was voor dat ouderinitiatief. Enkele onderwerpen waren:

  1. Het nauwkeurig doornemen van huidige statuten en deze zo nodig aanpassen;
  2. Een zoektocht naar versterken van het bestuur, bijv. door met een onafhankelijke/externe voorzitter.
  3. Zowel de bewoners als de ouders worden ouder: welke aanpassingen vergt dat?

Het project is door Naar Keuze uitgevoerd in opdracht/ met subsidie van ZonMw, de Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie. ZonMw financiert gezondheidsonderzoek én stimuleert het gebruik van de ontwikkelde kennis, om daarmee de zorg en gezondheid te verbeteren.

Over dit project is een aparte website gemaakt: https://ouderinitiatieven-toekomst.nl/  waar alle informatie over “Heft in eigen hand” te lezen is, met tips voor ouderinitiatieven etc.
Er zal ook nog additioneel materiaal, zoals videoclips van de deelnemende ouderinitiatieven worden toegevoegd.

Update coronavaccinatie Wlz-ggz

Bericht van het Ministerie van VWS en RIVM

LET OP ! Deze ronde is niet bestemd voor kleinschalige woonvormen waar (ook) mensen met een Wlz-indicatie op basis van een verstandelijke, lichamelijke of zintuigelijke beperking wonen: die woonvormen zijn eerder al gevaccineerd door de huisartsenposten. Medebewoners met een Wlz-ggz indicatie in deze initiatieven zijn ook al eerder gevaccineerd. Voor die gevallen waarin deze woonvormen geheel of gedeeltelijk zijn overgeslagen, is er reeds een ‘veegronde’ door het RIVM aangekondigd. Woonvormen waar uitsluitend bewoners met een Wmo-indicatie wonen, komen helaas niet voor deze vaccinatieronde in aanmerking.

Kleinschalige woonvormen waar mensen met een Wlz-ggz indicatie wonen, kunnen binnenkort hun bewoners laten vaccineren tegen corona. Vanaf week 19 (startend op 10 mei), komt een arts naar de woonvorm toe om de bewoners te vaccineren. Deze bewoners krijgen het vaccin van Moderna.

Het betreft woonvormen waarvan de bewoners nog niet in aanmerking zijn gekomen voor vaccinatie. De woonvorm komt in aanmerking als tenminste één bewoner zorg krijgt op basis van een Wlz-ggz indicatie: op basis van een Volledig Pakket Thuis (VPT) of gefinancierd uit een Persoonsgebonden Budget (PGB) met woontoeslag. Als dat het geval is, kunnen alle bewoners van 18 jaar of ouder gevaccineerd worden: dus ook de andere bewoners van de woonvorm die bijv. een Wmo-indicatie hebben. Dit geldt alleen voor bewoners, niet voor externe cliënten die gebruik maken van de dagbesteding.

De coördinator of het bestuur van een dergelijke woonvorm kan zich melden bij een contactpunt, één van de vijf hieronder vermelde organisaties. Cliënten kunnen dit niet individueel doen.

Wij verzoeken u vriendelijk om zich zo snel mogelijk, maar uiterlijk maandag 3 mei te melden bij de LVOI. U kunt zich daar ook melden als u geen lid van de LVOI bent. Gebruik hiervoor het contactformulier op deze website of stuur een mail aan Info@ouderinitiatieven.nl.

Vermeld in uw mail de volgende gegevens van het wooninitiatief:

  • Naam van het wooninitiatief:
  • Adres van de woonlocatie:
  • Het aantal bewoners met een ggz-wlz indicatie (dat hoeft niet het aantal bewoners te zijn dat zich wil laten vaccineren)
  • Het aantal medebewoners (dat hoeft niet het aantal medebewoners te zijn dat zich wil laten vaccineren)
  • Contactpersoon, mail en telefoonnummer: